woensdag 13 november 2019

Seagate brengt zijn eerste pci-e 4.0-ssd's uit

Seagate brengt zijn eerste pci-e 4.0-ssd's uit. Het gaat om de FireCuda 520, die beschikbaar is in capaciteiten van 500GB, 1TB en 2TB. De ssd's gebruiken tlc-nandgeheugen dat uit 96 lagen bestaat en zijn voorzien van de Phison PS5016-E16-controller.
De controller in de Seagate FireCuda 520-ssd's is gelijk aan die in de pci-e 4.0-ssd's van andere fabrikanten. Ook wat andere specificaties en prijs betreft, zijn de Seagate-ssd's vergelijkbaar met die van concurrenten. Eerder dit jaar brachten Corsair, Gigabyte, XPG en Patriot al pci-e 4.0-ssd's uit.
Om de pci-e 4.0-ssd's ten volle te benutten, dienen ze gecombineerd te worden met een AMD X570-moederbord. Dat is momenteel het enige platform met pci-e 4.0-ondersteuning. Seagate voorziet de FireCuda niet van een heatsink. Veel andere fabrikanten doen dat wel, maar bij X570-moederborden zitten vaak ook al oplossingen om nvme-ssd's te koelen.
Tweakers publiceerde in augustus een review van twee pci-e 4.0-ssd's en concludeerde dat de extra bandbreedte in de praktijk weinig voordeel biedt. Phison en Silicon Motion hebben inmiddels al nieuwe controllers aangekondigd, die snelheden tot 7GB/s mogelijk moeten maken. Ssd's met die controllers worden echter pas volgend jaar verwacht.
Seagate komt ook met het FireCuda Gaming Dock. Dat is een Thunderbolt 3-dock met daarin een 4TB-hdd en een uitbreidingsslot voor een pci-e 3.0-nvme-ssd. De dock heeft een displayport 1.4-aansluiting, een ethernetpoort, audio-in- en -uitgangen en vier usb 3.1-poorten. Ook is de dock voorzien van leds die met meegeleverde software zijn aan te sturen. De dock komt in Nederland uit voor 400 euro en in BelgiĆ« voor 430 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten