donderdag 3 januari 2019

Vooruitblik: dit worden de beste smartphones van 2019

Ook in verwachten we weer tal van opvallende nieuwe smartphones. In deze vooruitblik kijken we vast naar verwachte toptoestellen als de Samsung Galaxy S10 en Huawei P30, en blikken we vooruit op opkomende technologieën als 5G.
Nieuwe smartphones 2019: de beste verwachte telefoons
Fabrikanten weten ons ieder jaar te verrassen met opvallende nieuwe features, maar zijn tegelijkertijd ook erg voorspelbaar. Bedrijven als Samsung, Huawei en OnePlus komen elk jaar op vrijwel precies dezelfde momenten met nieuwe toestellen aanzetten. Heel raar is dat niet: natuurlijk krijgen populaire smartphones als de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 opvolgers.
In dit artikel nemen we daarom nu alvast enkele van de meest veelbelovende nieuwe smartphones voor 2019 met je door. Er kan nog veel veranderen in aanloop naar de release, maar veel is ook al gelekt of ligt voor de hand. Dit is alles wat we nu al weten over de Samsung Galaxy S10, OnePlus 7, Nokia 9 en andere high-end smartphones, inclusief hun verwachte releasedatum, adviesprijs en specificaties.
Nokia 9 (januari 2019)
De Finse fabrikant trapt waarschijnlijk het jaar af met het eerste echte vlaggenschip voor 2019. Geruchten over de Nokia 9 zoemen al tijden rond, maar het lijkt erop dat de smartphone uiterlijk eind januari eindelijk wordt gepresenteerd. Inmiddels zijn er namelijk al zoveel officiële foto’s en video’s verschenen dat de release wel dichtbij móet zijn.
Achterop doet de Nokia 9 haast denken aan een honingraat, want er zijn liefst zeven gaten te vinden: vijf voor camera’s, twee voor flitsers. Waarschijnlijk worden al deze lenzen gebruikt om meer licht op te vangen. Daardoor kan de Nokia 9 straks ook in situaties met weinig licht veel scherpere foto’s schieten. Promovideo’s suggereren dat de camera ook hdr ondersteunt, en dat je achteraf de focus van je foto’s kunt aanpassen.
We zijn gewend dat Nokia-smartphones betaalbare prijzen hebben, maar ga er maar vanuit dat dit model een steviger prijskaartje krijgt. Gezien de specificaties en de indrukwekkende set camera’s zou het ons niet verbazen als de Nokia 9 adviesprijs boven de 750 euro ligt. De onthulling is waarschijnlijk eind januari, met een release in februari.
Samsung Galaxy S10 (februari 2019)
Nadat de Galaxy S9 door velen werd gezien als een vrij saai toestel, gaat Samsung dit jaar revanche nemen met de Galaxy S10. Bronnen claimen dat het scherm vrijwel de hele voorkant vult: zelfs de camera en de vingerafdrukscanner worden in het beeld verwerkt. Achterop vind je ditmaal niet één, maar minstens drie camera’s.
Je kunt er vanuit gaan dat de Galaxy S10 wordt uitgerust met de krachtigste hardware van het moment. Nu zegt rauwe kracht natuurlijk lang niet alles, maar je bent in ieder geval verzekerd van goede prestaties en apps die snel opstarten. Ook zorgen chips soms voor extra features. Zo kan de nieuwe Exynos 9820-chip, die waarschijnlijk in de S10 zit, sneller opladen en slimmer met je camera omgaan.
Bronnen beweren dat de Samsung Galaxy S10 onthuld wordt op 20 februari, met de release gepland voor 8 maart. Ook heeft de fabrikant waarschijnlijk meerdere varianten gepland. Een Galaxy S10 Plus met een groter scherm, en de goedkopere Galaxy S10 Lite met iets zwakkere hardware. Daarnaast gaan er geruchten over een 5G-variant met opvouwbaar scherm, maar die zal vermoedelijk slechts zeer beperkt verkrijgbaar zijn.
Huawei P30 (maart 2019)
Inmiddels zijn bijna alle topsmartphones uitgerust met een veelvoud aan camera’s, maar Huawei was er als één van de eersten bij. De P20 Pro wist vorig jaar zelfs te verrassen met drie camera’s aan de achterkant. Toch verwachten we niet dat de Huawei P30 of P30 Pro nóg meer camera’s hebben.
Betrouwbare bronnen (waaronder telecominsider Evan Blass) claimen dat ook de Huawei P30 weer drie camera’s heeft. Wel worden de lenzen zelf verbeterd. Zo heeft het toestel vijf keer optische zoom, zodat je flink in kan zoomen zonder kwaliteitsverlies in het beeld. Voorop komt een selfiecamera van 24 megapixel te zitten. Wat voor camera de Huawei P30 Pro heeft, is nog onbekend. De specificaties zijn verder waarschijnlijk vergelijkbaar met de Mate 20 Pro, die sinds eind vorig jaar te koop is.
Als de Huawei zijn planning van de afgelopen jaren aanhoudt, worden de toestellen waarschijnlijk eind maart gepresenteerd. De Huawei P30, P30 Pro en P30 Lite liggen vervolgens vanaf april in de winkels.
OnePlus 7 (april/mei 2019)
OnePlus begint het jaar met een 5G-smartphone, die waarschijnlijk al in februari wordt aangekondigd. Dit model verschijnt echter niet in Nederland, omdat ons 5G-netwerk wat langer op zich laat wachten. Wij moeten geduld hebben tot april of mei, wanneer OnePlus traditiegetrouw zijn nieuwe toestellen presenteert.
Specificaties van de OnePlus 7 zijn helaas nog onbekend, maar we durven wel een gokje te doen. Het scherm is waarschijnlijk iets meer dan 6 inch groot, met een kleine notch bovenin voor de selfiecamera. Het toestel heeft een Snapdragon 855-chip, 6 of 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte.
OnePlus heeft de laatste tijd flinke stappen gezet om de camera te verbeteren, dus we verwachten dat de OnePlus 7 minstens een dubbele camera heeft. De adviesprijs stijgt waarschijnlijk iets, maar blijft onder de 600 euro.
Google Pixel 4 (oktober 2019)
Het is nog te vroeg om veel over de volgende Pixel te zeggen. Google presenteert zijn nieuwe smartphones doorgaans in oktober, en de Pixel 3 ligt pas net in de winkels. Waarschijnlijk wordt de Pixel 4 uitgerust met de krachtigste hardware van dat moment, een verbeterde camera en de nieuwste versie van Android, maar meer durven we er nog niet over te zeggen.
Wél hebben we goede hoop dat de Google Pixel 4 dit jaar officieel in Nederland verschijnt. Voorgaande toestellen kon je hier alleen voor een forse meerprijs krijgen via grijze import. Nederland wordt echter een steeds belangrijker land voor Google. Afgelopen jaar verscheen er een Nederlandse versie van de Google Assistent, en de stemgestuurde Google Home-speakerszijn hier ook populair. Het kan haast niet anders dan dat Nederland vanaf 2019 ook met de Pixel aan de slag mag.
Heel misschien onthult Google voor die tijd ook al wat nieuwe smartphones. Het gerucht gaat dat er een Google Pixel 3 Lite in ontwikkeling is. Deze goedkopere variant heeft dezelfde slimme software, maar is een tikkeltje minder krachtig. De eerste foto’s van het Lite-model doken onlangs op, en nog altijd is het onduidelijk wanneer de smartphone het levenslicht ziet.
Wat doen Xiaomi, Oppo, HTC, LG en Sony in 2019?
Natuurlijk verwachten in de loop van 2019 nog veel meer Android-smartphones. De meeste grote merken brengen onderhand iedere zes maanden een nieuw vlaggenschip uit. In de tweede helft van 2019 verwachten we onder andere de Samsung Galaxy Note 10, Huawei Mate 30 en OnePlus 7T. Over deze smartphones is echter weinig bekend, waarschijnlijk omdat ze nog volop in ontwikkeling zijn.
Ook Xiaomi, Oppo en andere Chinese merken zullen een impact gaan maken in 2019. Deze worden steeds actiever op de Nederlandse markt. Dat betekent goed nieuws voor consumenten. Er zijn meer merken om te kiezen, meer Android-smartphones die misschien aansluiten op je interesses, en de prijzen blijven lekker laag. Welke Xiaomi- en Oppo-toestellen we in 2019 kunnen verwachten is onzeker, maar reken in ieder geval op opvolgers voor succesnummers als de Xiaomi Mi A2.
Fans van HTC, LG en Sony: geen zorgen, we zijn jullie niet vergeten! Maar nadat deze bedrijven een wat teleurstellend 2018 achter de rug hebben gehad, verwachten we niet direct dat ze in 2019 veel indruk weten te maken. Sterker nog: HTC heeft zelfs al officieel laten weten dat er pas eind 2019 een nieuw vlaggenschip verschijnt. Voorlopig moeten we het met de HTC U12 Plus doen.
Sony heeft veruit de beste startpositie van de drie. De Xperia XZ3 is een goede smartphone, met vlotte hardware en een mooier design dan we in lange tijd van de fabrikant hebben gezien. De camera was echter hooguit goed, niet geweldig. Het toestel wist zich niet echt te onderscheiden van de concurrentie en was hooguit een goede vierde keuze. Over de Xperia XZ4 is nog maar weinig bekend, behalve dat het scherm waarschijnlijk nog meer van de voorkant vult. Of dat genoeg is om Sony terug aan de top te krijgen, is nog maar de vraag.
LG start 2019 door de kliekjes van vorig jaar op te warmen voor de Nederlandse markt. De LG V40 ThinQ, die al sinds oktober in Zuid-Korea te koop is, verschijnt ‘begin 2019’ ook in Nederland. Tegen de tijd dat de V40 hier verschijnt hebben veel toptoestellen al Android 9.0 Pie en een Snapdragon 855-chip, terwijl de V40 nog op Android 8.0 loopt en een Snapdragon 845-chip heeft.
Beste budgetsmartphones van 2019
Misschien wel het grootste pluspunt van Android is dat je niet hóeft te kiezen voor een peperdure smartphone. Ook voor een paar honderd euro haal je al een hele goede telefoon in huis. In 2018 zagen we budgetsmartphones met dubbele camera’s, gezichtsherkenning en stijlvolle designs. Fabrikanten weten goedkopere toestellen vaak goed geheim te houden, dus veel weten we nog niet over wat er allemaal aan zit te komen.
We trappen het jaar in ieder geval goed af met de nieuwe Huawei P Smart en Nokia 8.1. Beide zijn uitgerust met onderscheidende features en verpakt in een mooie behuizing. Je betaalt er echter stukken minder voor dan voor een vlaggenschip. Ook voor andere populaire budgettoestellen zoals de Motorola Moto G6, Samsung Galaxy A6 en Huawei P20 Liteverwachten we de komende weken en maanden opvolgers.
De trend onder deze toestellen voor 2019: betere camera’s. Goedkope telefoons zijn inmiddels krachtig genoeg om de meeste apps soepel te laten lopen, dus rauwe kracht is niet heel interessant meer. Wel verwachten we steeds meer van onze camera’s. Zelfs voor een habbekrats willen we nog haarscherpe foto’s kunnen maken. Fabrikanten gaan daarom ook in deze prijsklasse meer telefoons met meerdere camera’s uitbrengen, zo verwachten we.
5G: vooral een belofte voor 2020
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de introductie van 5G. De opvolger van 4G biedt niet alleen downloadsnelheden die tot wel tien keer zo hoog liggen, maar zou ook minder laghebben. Daardoor zit er net minder vertraging tussen wanneer jij een opdracht geeft en dat signaal wordt ontvangen. Het gaat om verbeteringen in millisecondes, maar die zijn wel essentieel voor technologie als zelfrijdende auto’s en virtual reality, waar elke vertraging telt.
Desalniettemin hoef je dit jaar nog maar weinig van 5G te verwachten. Omdat het snellere internet nog in de kinderschoenen staat, is het eigenlijk nog niet klaar voor het grote publiek. De eerste 5G-modems voor in smartphones zijn relatief lomp, zoals bovenstaande afbeelding van Ars Technica laat zien. De 4G-modem zit geïntegreerd in de rest van de chipset, terwijl voor 5G allemaal extra onderdelen nodig zijn. Dat maakt een smartphone opeens stukken dikker en zwaarder. En dat terwijl 5G óók nog eens meer stroom verbruikt.
Zelfs voor gebruikers die graag voorop willen lopen, is er in Nederland nog een andere belemmering. Providers verwachten hier pas op z’n vroegst in 2020 een 5G-netwerk aan te bieden. De frequentie voor 5G wordt nu nog gebruikt door de overheid, en een frequentieveiling moet nog plaatsvinden. Voordat de providers vervolgens een landelijk dekkend netwerk hebben opgezet, zijn we al een flink stuk verder. Gewone consumenten als jij en ik kunnen 5G in 2019 dus nog lekker negeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten